4.000.000 kWh zonne-energie per jaar

dinsdag 9 april 2013

Alle daken in de Utrechtse Waarden vol met zonnepanelen. Solar Valley in de polder, met een uiteindelijke jaaropbrengst van vier miljoen kWh. Het idee voor het poldergebied tussen Lek, A2 en A12, met daarin de gemeenten IJsselstein, Lopik, Montfoort en Oudewater,  lag er al wat langer. In 2013 staan alle seinen op groen voor een paar forse stappen voorwaarts. De omstandigheden zijn ernaar. De maatschappelijke noodzaak om te verduurzamen van enkele jaren geleden is nu versterkt door de economische realiteit: zonnepanelen zijn voor veel meer groepen bedrijven, agrariërs  en particulieren rendabel geworden.

Particulieren in het hele land kiezen steeds vaker voor zonne-energie. Ook al zijn de subsidiemogelijkheden beperkter dan een paar jaar geleden, de kostprijs is nu zo laag dat het sneller rendabel is. Daar komt bij dat de btw op de installatiekosten dit jaar maar 6% in plaats van 21% bedragen.

Voor agrariërs is er de aantrekkelijke regeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’. Bij bedrijven is het beeld genuanceerder. Voor bedrijven die het volle pond betalen bij het energiebedrijf, is het nu echt het moment om te gaan rekenen. Voor bedrijven met een hoog verbruik die een fors lager tarief betalen, is de terugverdientijd vaak nog niet aantrekkelijk. Maar ook daar zijn uitzonderingen, omdat het installeren van zonnepanelen grote investeringen in infrastructuur kan voorkomen.

Kortom, Solar Valley is aanstaande. En eigenlijk is het al aan de gang. Van den Pol Elektrotechniek oversteeg afgelopen december de een miljoen kWh geïnstalleerd vermogen zonnestroom, waarvan een deel in de Utrechtse Waarden. Wim van den Pol gelooft erin: “Zou het niet mooi zijn als de Utrechtse Waarden in de eigen energiebehoefte kan voorzien? Dat we er net als op Texel naar streven dat we selfsupporting worden?” Hij is ervan overtuigd dat het moet lukken om in 2040 klimaatneutraal te zijn, zoals de provincie Utrecht in de beleidsplannen heeft staan. “Er is zoveel te doen”, vertelt Wim van den Pol. “Ook in 2012 hebben we bij een flink aantal bedrijven, agrariërs en particulieren zonnepanelen geplaatst. In 2013 zijn de omstandigheden extra gunstig vanwege subsidie en lagere btw op arbeid. Zo kunnen we stap voor stap steeds zuiniger worden. Ik heb ondernemers al uitgedaagd om er samen voor te zorgen dat we een van de dikke voedingskabels die van Utrecht hierheen lopen, kunnen doorhakken." 

Het elimineren van energieverbruik is het meest duurzaam. Maar het is onvoldoende om uiteindelijk energieneutraal te worden. Daarvoor is het nodig dat in de Utrechtse Waarden energie wordt opgewekt. Dat kan voor een deel met behulp van zonne-energie. Utrechtse Waarden kan de Solar Valley van Nederland worden. De bewoners van de Utrechtse Waarden kunnen zelf heel veel zonne-energie opwekken. En dat kan vandaag de dag, ook zonder subsidie, op een rendabele manier. Tel daarbij op dat zonnepanelen steeds beter worden en dat de prijs voor elektriciteit met gemiddeld 7% per jaar stijgt, en je weet dat het rendement alleen nog maar zal groeien. Solar Valley is een reële optie, waar heel veel bedrijven, agrariërs en particulieren aan kunnen meewerken en van kunnen profiteren.

|© Copyright 2019 www.duurzaaminstalleren.com is een website van de Van den Pol groep B.V.| Privacy statement | Algemene voorwaarden | Contact webmaster | Ontwerp: Adepth | Realisatie: Kruit communication-design
footer 5