Gaat Nederland op waterstof rijden?

donderdag 11 april 2013

Rijden op waterstof heeft de potentie van volledig emissievrij verkeer en vervoer zonder CO2-uitstoot of lokale luchtvervuiling (fijnstof, NOx). Om Nederland kennis te laten maken met rijden op waterstof wordt het aantal waterstoftankstations de komende twee jaar uitgebreid. In Rotterdam wordt rond de jaarwisseling een nieuw openbaar waterstoftankstation gerealiseerd dat geschikt is voor bussen en personenauto’s. Daarnaast zijn er concrete plannen voor waterstoftankstations in Helmond, Amsterdam en Arnhem.

Staatssecretaris Mansveld: ‘We staan aan de vooravond van de introductie van rijden op waterstof in Nederland. Bij autofabrikanten zoals Hyundai, Toyota, Daimler en Honda zullen de komende tijd  - voor de Nederlandse markt - de eerste auto’s van de band rollen die kunnen rijden op waterstof. Daarom moeten we ons land klaarstomen voor deze schone en duurzame voertuigen.' 

Om de marktintroductie van brandstofcelvoertuigen mogelijk te maken gaan het rijk, koplopers uit gas- en auto-industrie en decentrale overheden de komende paar jaar kennis en ervaring opdoen met waterstofprojecten zoals de aanleg van waterstoftankstations. Het doel is randvoorwaarden te formuleren op het gebied van veiligheid, vergunningverlening en fiscaliteit en tegelijkertijd de maatschappij kennis te laten maken met het rijden op waterstof. Op dit moment rijden er in Nederland al een paar OV-bussen op waterstof in demonstratieprojecten. Binnenkort worden hier enkele personenauto’s en nieuwe bussen aan toegevoegd.
 
Rijden op waterstof gaat over auto’s met een stille elektromotor, die zijn energie krijgt uit waterstof. De voertuigen hebben een brandstofcel aan boord, die de waterstof omzet in elektriciteit. Men spreekt van een brandstofcel-elektrische auto of FCEV (fuelcell electric vehicle). De potentie van waterstof voor het verminderen van CO2 emissies is groot, oplopend tot bijna 100 procent als waterstof emissievrij wordt geproduceerd bijvoorbeeld via zonne- of windenergie, duurzame biomassa of biogas. Tijdens het rijden zijn brandstofcel-elektrische voertuigen volledig emissievrij.
Waterstof wordt in gasvorm onder druk getankt bij een ‘normale’ tankzuil. Voor bussen ligt de standaarddruk rond de 350 bar en voor personenauto’s lijkt de standaard op 700 bar uit te komen. De huidige brandstofcel-elektrische auto's kunnen bij 700 bar op 1 tank ongeveer 500-600 km rijden en deze in ongeveer 3 minuten weer voltanken. Vanaf 2015 zullen naar verwachting enkele duizenden voertuigen op de (wereld)markt komen.

|© Copyright 2019 www.duurzaaminstalleren.com is een website van de Van den Pol groep B.V.| Privacy statement | Algemene voorwaarden | Contact webmaster | Ontwerp: Adepth | Realisatie: Kruit communication-design
footer 5