Duurzamer zorg door domotica-techniek

maandag 7 januari 2013

Behoud of verbetering van kwaliteit in de zorg is mogelijk met behulp van domotica. Zorginstellingen investeren in toenemende mate dergelijke techniek. Inmiddels heeft ruim de helft van de zorginstellingen een domoticasysteem, zo blijkt uit onderzoek van Bouwkennis. Uit de BouwKennis Zorg Bouwplannen Scan 2012 blijkt dat nog eens een op de acht zorginstellingen investeringen in domtica heeft gepland. De meeste systemen die nu geplaatst zijn, zijn vooral bedoeld voor de veiligheid van patiënten en om zorg op afstand te bieden. Van den Pol Elektrotechniek is vergevorderd in de toepassing van domotica-systemen. Samen met een aantal andere toonaangevende bedrijven ontwikkelde Van den Pol Elektrotechniek een nieuwe standaard in wooncomfort: SimplyWell.

Domotica staat voor technologische toepassingen die als hulpmiddel dienen in huis en in zorginstellingen. Door deze slimme systemen kunnen patiënten langer zelfstandig wonen en krijgen zorgverleners een steuntje in de rug. Door de vergrijzing en het groeiende personeelstekort in de zorg, liggen er op dit gebied veel kansen. BouwKennis onderzocht waarin zorginstellingen momenteel investeren. Daarvoor zijn ziekenhuizen, middelgrote zorginstellingen (minder dan 100 bedden/150 FTE) en grote zorginstellingen (meer dan 100 bedden/150 FTE) ondervraagd.

Veiligheid en zorg op afstand

Wanneer het draait om domotica binnen de zorg, kan er inmiddels gesproken worden over diverse primaire veiligheidsvoorzieningen, zoals brandbeveiliging, zorgalarmering en toegangsbewaking. Daarnaast krijgen zorginstellingen te maken met een groot aantal aanvullende wensen om bewoners al dan niet met een beperking zelfstandig te kunnen laten wonen. Dit varieert van iets eenvoudigs als internet of telefonie tot ingewikkeldere en ingrijpendere maatregelen als uitluistervoorzieningen, videomonitoring en omgevingsturing van deuren, verlichting enzovoort. 

Inspelen op de vraag

De mogelijkheden op het gebied van domotica in de zorg zijn uitgebreid. Veel zorginstellingen hebben inmiddels al een vorm van domotica of zijn dit van plan. Aanjagers hiervan zijn de vergrijzing en de behoefte om nog op hoge leeftijd zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven enerzijds en het dalend aantal personen dat werkzaam is in de zorg anderzijds. Om van deze vraag te profiteren doen aanbieders en uitvoerende bedrijven er volgens Bouwkennis goed aan zorgtechnologie op te nemen in hun pakket en hier actief ervaring mee op te doen. In het brede spectrum van mogelijkheden lijkt veiligheid en zorg op afstand momenteel de meest kansrijke ontwikkelingen.

|© Copyright 2019 www.duurzaaminstalleren.com is een website van de Van den Pol groep B.V.| Privacy statement | Algemene voorwaarden | Contact webmaster | Ontwerp: Adepth | Realisatie: Kruit communication-design
footer 5